Lymfeklieren zijn kleine knooppunten van het lymfevaatstelsel. In het lymfevaatstelsel zit een vloeistof dat we lymfe noemen. Deze vloeistof bevat allerlei afvalstoffen van onze cellen maar ook de witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn de verdedigers van ons lichaam, die vanuit het lymfevaatstelsel overal in het lichaam kunnen komen.  Het lymfevaatstelsel zou gezien kunnen worden als de riolering van het menselijk lichaam. Het is een belangrijk netwerk voor ons lichaam om afvalstoffen af te kunnen voeren en ons te kunnen verdedigen tegen bijvoorbeeld bacteriën.

Lymfevaatstelsel

Het bloed uit onze bloedvaten wordt met grote kracht door het lichaam gepompt door het hart. Door deze kracht gaan de kleine bloedvaatjes ‘lekken’, dat betekent dat er een klein beetje vloeistof uitloopt. Deze vloeistof bestaat vooral uit water en een aantal andere kleine moleculen. Daarnaast is het mogelijk dat cellen ook gaan ‘lekken’ en al deze lekkage kan het lymfevaatstelsel opvangen. De grootste lymfevaten lopen vanaf de benen langs de wervelkolom, zowel links als rechts, naar het sleutelbeen. Daar splitst het zich af naar de armen en gaat de rest omhoog naar de hals waar het stopt. Het opgevangen vloeistof wordt uiteindelijk weer terug gevoerd naar de linker halsader.

 • Het lymfevaatstelsel is een van de belangrijkste onderdelen van ons afweersysteem. Het zorgt ervoor dat bepaalde afweercellen goed kunnen gedijen en overal in het lichaam snel kunnen komen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de zuivering van het bloed.
 • De grootste lymfevaten lopen vanaf de benen langs de wervelkolom, zowel links als rechts, naar het sleutelbeen. Daar splitst het zich af naar de armen en gaat de rest omhoog naar de hals waar het stopt.

Lymfeklieren

De lymfeklieren of lymfeknopen zijn als het ware de militaire basissen van ons lichaam. Ze liggen verspreid over het lymfevaatstelsel en hebben een groot aantal verschillende afweercellen opgeslagen liggen. Deze afweercellen worden dan netjes gerangschikt in hun soort. Als dan een van de afweercellen met een lichaamsvreemde stof aan zich in een lymfeklier komt, zal de dichtstbijzijnde lymfeklier een groot deel van de afweercellen op pad sturen om het gevaar uit te schakelen.

Het lymfe gaat door de lymfeklieren waar het een soort van gefilterd word. Dit betekent dat bijvoorbeeld hier soms ook slechte cellen, zoals kankercellen kunnen blijven hangen. De afweercellen weten er soms geen raad mee, het is tenslotte wel een eigen lichaamscel en daardoor kan de kankercel in een lymfeklier groeien. Zo ontstaat er een uitzaaiing in het lymfevaatstelsel.
Echter is in de meeste gevallen van zwelling van de lymfeklieren, de meest duidelijke zijn hals, oksel en liezen, sprake van een infectie. Er is dan een enorme groei van afweercellen in de lymfeklier waardoor deze opzwelt. Het is een kleine kans dat er sprake is van lymfeklierkanker, maar mocht je het niet vertrouwen vraag dan natuurlijk altijd de arts om advies.

 

Lymfe

Lymfe is de stof die lekt uit de bloedvaten. Het is eigenlijk gewoon lichaamsvocht zoals men dat noemt en bestaat voornamelijk water en nog een aantal andere kleine moleculen. Het vocht kan ook tussen de cellen vandaan komen en is over het algemeen een kleurloos. In het lymfe in de lymfevaten zitten vooral veel afweercellen, ook wel lymfocyten genoemd. Deze lymfocyten hebben hun naam te danken aan het feit dat ze vooral in de lymfe aanwezig zijn. Het zijn uitstekende kleine moordenaars tegen bacteriën en virussen. Zo heeft het lichaam NK-cellen wat staat voor Natural Killer cellen. Deze cellen scheiden een aantal stoffen uit wat zeer effectief is tegen bacteriën en virussen.

Lymfocyten

De lymfocyten zijn de witte bloedcellen die ons lichaam gebruikt tegen ziekteverwekkers. Deze witte bloedcellen hebben de naam lymfocyt gekregen omdat ze vooral in het lymfevaatstelsel voorkomen. Af en toe komen ze in het bloed voor, maar dat is dan alleen omdat ze daar ‘op jacht’ zijn naar ziekteverwekkers. Er zijn drie verschillende lymfocyten die in de lymfe voorkomen.

 • B-lymfocyt
  De B-lymfocyt is een groep cellen dat helpt bij het koppelen van andere witte bloedcellen aan een ziekteverwekker. Het zorgt er voor dat een complex molecuul gebouwd kan worden wat zorgt dat de ziekteverwekker als het ware met een vlaggetje op zijn rug door het lichaam gaat. De ziekteverwekker is daardoor veel makkelijker te herkennen waarna hij ‘opgegeten’ kan worden door macrofagen.
 • T-lymfocyt
  De T-lymfocyt  is een groep cellen dat helpt bij het vernietigen van de ziekteverwekkers. Het kan aan een ziekteverwekker koppelen waarna er een complex molecuul gebouwd kan worden dat een gat maakt in de celwand. De cel loopt dan als het ware leeg als een lekke band waarna het sterft.
 • NK-cel (Natural Killer cellen)
  De NK-cellen zijn cellen die van natuur ziekteverwekkers kunnen doden, maar ook andere cellen. Dit doen ze door cytokinen, dodelijke stoffen voor bijna alle cellen, uit te scheiden. Deze stoffen vergiftigen dan de cel waardoor hij uiteindelijk uit elkaar valt. De cellen kunnen ook tumorcellen doden op dezelfde manier waarop het ziekteverwekkers dood. Daarnaast is deze cel uniek omdat het niet eerst geactiveerd hoeft te worden door andere cellen, het kan zelf ‘zien’ dat een cel besmet is of niet thuis hoort in het lichaam waarna het deze vernietigt.

Samenvatting

 • Het lymfevaatstelsel is een belangrijk afvoersysteem voor ons lichaam en speelt een zeer belangrijke rol in het afweersysteem
 • Het lymfevaatstelsel heeft knooppunten die we lymfeklieren noemen
 • In het lymfevaatstelsel zit lymfe, dit is een kleurloze vloeistof die afvalstoffen vervoert en de afweercellen van ons lichaam
 • De afweercellen kunnen ingedeeld worden in drie groepen; B-lymfocyt, T-lymfocyt en NK-cellen
 • Elke afweercel heeft zijn eigen methode om te helpen bij het vernietigen van de ziekteverwekkers